İçeriğe geç

Ayrıcalıklı ne demek TDK

Ayrıcalıklı Ne Demek?

Ayrıcalıklı, İngilizce’de “privileged” kelimesinin karşılığıdır. Aslında, bu kelime bireysel olarak doğuştan gelen ya da toplumsal olarak sağlanan özel hakların varlığını anlatmak için kullanılır. Türk Dil Kurumu tarafından Ayrıcalıklı kelimesinin anlamı şöyle tanımlanmıştır: “Kimsenin özel koruma veya yarar sağlamasından faydalanmak.”

Ayrıcalıklı kelimesi, kişinin önemli ve farklı hakların ve imkânların sahibi olduğu anlamına gelmektedir. Bu haklar, ekonomik, sosyal veya kültürel konularda olabilir. Örneğin, bir ailenin çocuklarının özel bir okula gönderilmesi, kaliteli eğitim imkanlarına sahip olması, üst düzey bir işe kolayca ulaşması, özel faydaları kullanması ya da özel bir statüye sahip olması gibi.

Ayrıca, ayrıcalıklı kişiler, toplumsal konularda özel haklarını kullanabilirler. Örneğin, özel bir grup için özel bir hukuki koruma, politikaların hayata geçmesi veya mevcut politikaların etkin bir şekilde yönetilmesinden faydalanabilmeleri gibi.

Ayrıcalıklı kişiler, ayrıcalıklı statüye sahip olmaları sayesinde çok farklı alanlarda özel haklarını kullanabilirler. Ancak, bu hakların kötüye kullanılmaması veya kötüye kullanılmasına izin verilmemesi gerekir. Ayrıca, bu hakların dürüst bir şekilde kullanılması için ekonomik ve sosyal yönden adil bir ortamın sağlanması gerekir.

Ayrıcalıklı insanlar, farklı toplumsal gruplardan gelen bireylerin haklarını korumak ve kendilerini koruma altına almak için özel haklar kullanabilirler. Ayrıcalıklı bireyler, toplumdaki kültürel çeşitliliği korumak için özel haklarını kullanabilirler ve toplumun sosyal adaletini sağlamak için çalışabilirler.

Ayrıcalıklı, TDK tarafından “kimsenin özel koruma veya yarar sağlamasından faydalanmak” olarak tanımlanmıştır. Ayrıcalıklı kişiler, özel haklarını farklı alanlarda kullanarak toplumsal çeşitlilik ve sosyal adaleti korumak için çalışabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir