Danıştay kararı temyiz edilir mi?
Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak verdiği usul kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
Danıştay kararına karşı itiraz nereye yapılır?
Bu nedenle DK, md. 24’te sayılan ilk derece mahkemesi olarak Danıştay kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Bu kararlara karşı ancak temyiz yoluna başvurulabilir.
Danıştay İstinaf Kararını Bozar mı?
Yetkili mahkeme, bir davanın hangi mahkemede görüleceğini konusuna göre belirlerken, yetkili mahkeme, davanın hangi yargı bölgesinde görüleceğini coğrafi bölgesine göre belirler. Bir mahkeme, yargı yetkisi dışında bir davaya bakmışsa ve bu karar istinafta onanmışsa, Danıştay bu kararı iptal eder.
Danıştaya temyiz yolu açık ne demek?
Hukuki olarak, temyiz, bir mahkeme kararının incelenmek üzere daha üst bir mahkemeye iletilmesidir. Örneğin, temyiz mahkemelerinin kararlarının Türk hukukuna uygun olup olmadığını kontrol etmek için daha üst mahkemeler olan Yargıtay’a veya Danıştay’a temyiz başvurusunda bulunmak mümkündür.
Danıştay temyiz süresi kaç gün?
Temyiz süresi Bölge idare mahkemelerince temyiz sürecinde verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde Danıştay’a itiraz edilir.
Hangi davalar temyiz edilemez?
Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemelerinin hâkimlerinin davaya bakmalarına hukuki veya fiili bir engel varsa, davanın o yargı çevresi içinde başka bir mahkemeye gönderilmesine ilişkin kararlar ile geçici hukuki koruma kararlarına karşı itiraz edilemez. (Örneğin ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz) 3 Ekim 2023
Danıştay karar verdikten sonra ne olur?
Danıştay, yaptığı inceleme sonucunda kararın hukuka uygun olduğuna karar verirse, itirazın reddine karar verir. Bu kararla idare mahkemesinin kararı kesinleşir.
Temyiz kararına itiraz nereye yapılır?
Yargıtay Ceza Daireleri’nin kararlarına karşı itiraz etme, bunları onaylama veya iptal etme yetkisi Yargıtay Başsavcılığı’na aittir.
Danıştay red verirse ne olur?
Danıştay’ın aksine karar vermiş olmasına rağmen, davanın reddi kararının bozulması için idare tarafından yeni bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. İstinaf üzerine idari işlemlerin durdurulması kararları da idare tarafından uygulanması gereken kararlar arasındadır.
İstinaf kaç ay sürer?
Temyiz başvurusunda bulunulduğunda, kararın hukuki uygunluğu yeniden değerlendirilir ve uyuşmazlığa bağlı olarak yeni bir karar verilir. İş mahkemelerinde temyiz süresi iki hafta ile sınırlıdır.
Danıştay dosyayı bozarsa ne olur?
Danıştay, bölge idare mahkemesinin kararını bozarsa ne olur? Danıştay daireleri, kendilerine gelen dosyada alt mahkemenin kararının bozulmasına karar verirse, iptal kararı dosyayla birlikte yetkili bölge idare mahkemesine yeniden gönderilir.
Danıştay kararı nasıl bozulur?
a) Görev ve yetki alanı dışında bir iş yapılması, b) Hukuka aykırı bir karar alınması, c) Usul kurallarına uyulmaması, inceleme konusu kararın, gerekçesiyle iptaline yol açar.
Danıştay temyize gelen kararları onar mı?
1. Danıştay, itiraz incelemesi sonunda; a) Kararı hukuka uygun görürse onar. Kararın sonucu hukuka uygun ancak gerekçesi yanlış veya eksik ise gerekçe değiştirilerek karar onanır.
İstinaf ve temyiz arasındaki fark nedir?
Temyiz sürecinde delillere dayalı bir öğrenme süreci yürütülmezken, istinaf süreci gerekirse delilleri inceler ve esasa ilişkin yeni bir karar verir[20]. Temyiz sürecinde temyiz mümkün değilken, temyiz süreci esasa ilişkin bir temyizi öngörür. Temyiz sürecinde direnç mümkünken, temyiz sürecinde bu mümkün değildir.
Danıştay yürütmeyi durdurma kararı kaç günde çıkar?
Hakkında icranın durdurulması kararı verilen dosyalar öncelikle incelenerek karara bağlanır. İcranın durdurulmasına ilişkin kararlar tutanağa bağlanarak onbeş gün içinde imzalanır.
Danıştay karar verildikten sonra ne olur?
Danıştay, yaptığı inceleme sonucunda kararın hukuka uygun olduğuna karar verirse, itirazın reddine karar verir. Bu kararla idare mahkemesinin kararı kesinleşir.
Danıştay kararları bağlayıcı mıdır?
Devlet Şurası, tüm idari kararlarının denetim sonuçlarını Devlete sunmakla birlikte, denetim makamı olarak aldığı kararlar, merkezi idare ve yerinden yönetim kuruluşları için bağlayıcı ve bağlayıcıdır.
Danıştay red verirse ne olur?
Danıştay’ın aksine karar vermiş olmasına rağmen, davanın reddi kararının bozulması için idare tarafından yeni bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. İstinaf üzerine idari işlemlerin durdurulması kararları da idare tarafından uygulanması gereken kararlar arasındadır.
Kesin karar temyiz edilebilir mi?
Bu bağlamda Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 363. maddesi gereğince kesinleşmemiş kararlara karşı istinaf yoluna başvurulması mümkün değildir.