Duşta alınan abdestle namaz kılınır mı?
Cevap: Eğer yıkanmak bedeni temizlemek içinse abdest yerine geçer.
Gusül abdesti aldıktan sonra namaz abdesti almaya gerek var mı?
Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Namaz için abdest şart mı?
Küçük ve büyük hadislerden (abdestsiz namaz kılmak, cünüp iken abdest almak, abdest almak) temizliğin farz ve namazın sahih olmasının şartı olduğu, Müslümanlarca dinî delillerle bilinmektedir.
Tek abdestle 5 vakit namaz kılınır mı?
Bu nedenle abdest, günlük hayatın her alanında uygulanan ve ibadetin kalitesini artıran İslam’da önemli bir adımdır. Ancak, tüm günlük ibadetleri sabah abdestiyle yapabilirsiniz.
Biraz tuvaletimiz varken namaz kılınır mı?
Bu halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, huşuyu engelleyen ve namazda dikkati dağıtan bir etki yapar. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmakta zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Normal abdestle namaz kılınır mı?
Bir kimse, kolları veya bacakları olmadığı ve kendisine yardım edecek kimsesi olmadığı için abdest alamıyorsa, abdest veya teyemmüm alması gerekmez. Kendini abdestli kabul eder ve elinden geldiğince namazlarını kılar.
Sadece duş almak gusül abdesti sayılır mı?
Bu öyle bir yıkamadır ki, duşta baştan ayağa dökülen su, vücudun her yerini ıslatıp, iğne ucu batırılacak kadar kuru yer kalmadığında gusül tamamlanmış olur. Yani, vücutta iğne ucuyla bastırılacak kadar bile kuru yer kalmadığında gusül tamamlanmış sayılır.
Her namaz için ayrı abdest almak gerekir mi?
İmam Şafii’ye göre, özürlü bir kimse, bir namaz vakti içinde kıldığı her farz namaz için ayrı ayrı abdest almalıdır. Çünkü abdesti, namaz bitince sona erer. Bu abdestle istediği kadar efdal namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/282).
Cünüp iken namaz abdesti alip namaz kılınır mı?
Necis olan bir kimse, namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve taatleri yerine getiremeyeceğinden, ilk fırsatta abdest alarak namaz kılmasına engel olan bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.
Taharetsiz namaz olur mu?
Mesele 25: Namazda ve küçük pisliklerden temizlenmeyi gerektiren her ibadette abdest almak farzdır. Abdesti olmayan bir kimsenin, vücudunun herhangi bir yerini Kur’an satırına dokunması caiz değildir.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve meni boşalırsa, cinsel sağlık konusundaki İslami hukuka göre gusül zorunludur. Ancak, sadece mezi (meni öncesi sıvı) boşalırsa, sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak gerekir.
Güsül abdest nasıl alınır kız?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Şüpheli abdest ile namaz kılınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Sabah alınan abdestle öğle namazı kılınır mı?
Engelli kişi, güneş doğduktan sonra aldığı abdestte abdestini bozacak başka bir durum bulunmadıkça, cuma namazı da dâhil olmak üzere öğle vaktine kadar dilediği namazı kılabilir; çünkü vakit henüz çıkmamıştır (Merğinânî, el-Hidaye, 1/34; Kâsânî, Bedâî’, 1/29).
Sürekli gaz çıkarmak abdesti bozar mı?
“Özü şudur ki, bir kimseden çıkan rüzgâr abdesti bozar. Ancak rüzgâr bir kimseden devamlı olarak çıkarsa, namaz kılmak isterse her farz namaz için abdest alması gerekir. Daha sonra, namaz kılarken rüzgâr ondan çıktığında, bu rüzgâr onun namazını bozmaz.
Banyoda namaz kılınır mı?
Banyo yapıyor olun veya giyiniyor olun, fark etmez. Banyoda namaz kılmak haram olduğundan, tuvalette namaz kılmamak daha iyidir. Bu konuda özel bir yasak yoktur, çünkü her aklı başında insan banyoda haram olan namazın tuvalette de kılınamayacağını bilir.
Gusül yerine normal abdest alsak olur mu?
Din İşleri Yüksek Kurulu teyemmümü, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan ve yalnızca belirli bir mazeret olduğunda yapılabilen istisnai bir uygulamadır. Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanmanın bir yolu yoksa, her ikisinin yerini almak için teyemmüm yapılır.
Yanlış alınan abdestle namaz kılınır mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu Farz ile sünnet arasında abdest bozulursa, önceki namazı tekrarlamak gerekir mi? Namaz iftitah tekbiriyle başlar ve selamla biter. Bu iki şey arasında, namazın sıhhatinin şartlarından biri olan bir hususu ihmal etmemek gerekir.
Banyoda gusül abdesti almayı unuttum ne yapmalıyım?
Din İşleri Yüksek Kurulu: Abdest almak için su bulamayan, soğukta abdest alırsa hastalanacağına inanan veya abdest almak için uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmümle namazını kılar.